Open tools
Open share menu
Vuosikertomus 2013

Auto- ja konekauppa

Auto- ja konekaupan muodostavat VV-Auto ja Konekesko tytäryhtiöineen. VV-Auto on Volkswagen-konsernin valmistamien autojen maahantuontiin, vähittäiskauppaan ja jälkimarkkinointiin erikoistunut palveluyritys. Konekesko tarjoaa edustamiensa kansainvälisten konekaupan merkkien tuotteita ja palveluita Suomessa ja Baltiassa.

VV-Auto

VV-Auto on Volkswagen-, Audi- ja SEAT-henkilöautojen sekä Volkswagen-hyötyautojen maahantuoja ja markkinoija Suomessa sekä SEATin osalta myös Virossa ja Latviassa. VV-Auto toimii myös merkittävänä autojen vähittäiskauppiaana ja tarjoaa jälkimarkkinointipalveluja omissa liikkeissään pääkaupunkiseudulla ja Turussa. VV-Auton henkilö- ja hyötyautoasiakkaita palvellaan kattavan jälleenmyynti- ja huoltoverkoston kautta koko Suomessa.

Volkswagen-, Audi- ja SEAT-mallistot monipuolistuivat merkittävästi vuoden mittaan. Uusina malleina markkinoille tulivat muun muassa Volkswagenin täyssähköautot e-up! ja e-Golf, Audin A3 Sportback g-tron ja e-tron sekä SEATin Leon ST -farmari. Volkswagen oli neljännen kerran peräkkäin Suomen ostetuin henkilöautomerkki. Vuonna 2014 Volkswagen oli myös ykkönen yritysrekisteröinneissä sekä myydyin pakettiautomerkki. Suomen myydyin automalli ja suosituin Volkswagen-henkilöautomalli oli Golf. Audi saavutti vuonna 2014 historian parhaimman tuloksen sekä markkinaosuudella että myydyissä kappaleissa mitattuna.


Konekesko

Konekesko on rakennus-, materiaalinkäsittely-, ympäristö- ja maatalouskoneiden, kuorma- ja linja-autojen sekä vapaa-ajankoneiden maahantuontiin, kauppaan ja jälkimarkkinointiin keskittyvä konekaupan yritys. Konekesko toimii Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. 

Konekeskon suurin liiketoiminta-alue on maatalouskoneet. Suomessa päämerkit ovat Massey Ferguson -traktorit ja Claas-leikkuupuimurit. Baltian maissa valikoimaan kuuluvat myös Claas-traktorit. 

Konekeskon vapaa-ajankoneiden myynti perustuu läheiseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön Yamaha Motor Co. Ltd:n kanssa sekä vahvoihin omiin Yamarin-, Yamarin Cross-, Suvi- ja Palta-venemerkkeihin. Yamahan vapaa-ajankoneita myy Suomen laajin jälleenmyyjäverkosto. Yamaha on ollut perämoottoreiden markkinajohtaja vuodesta 1977 alkaen ja se säilytti ykkösasemansa. Yamaha on myös moottoripyörien markkinajohtaja Suomessa jo viidettä vuotta.

Konekesko toi vuoden aikana markkinoille viisi uutta Yamarin- ja Suvi-venemallia. Yamarin on markkinajohtaja Norjassa, kakkonen Suomessa ja kolmonen Ruotsissa.

Konekeskon rakennus- ja materiaalinkäsittelykoneiden päämerkit ovat Kobelco-telakaivinkoneet, Kubota-minikaivinkoneet, Ponsse-metsäkoneet ja Still-trukit. Suomessa Konekesko vastaa myös MAN-kuorma-autojen sekä MAN- ja Neoplan-linja-autojen myynnistä ja jälkimarkkinoinnista.

Auto- ja konekaupan kilpailuedut
 • Kansainväliset brändit ja vahva markkina-asema
 • Monipuoliset ja monikanavaiset palvelut, ammattitaitoinen henkilöstö
 • Vahva myynti- ja jälkimarkkinointiverkosto, tehokas logistiikka
 

Tiesitkö että:

 • Uusi Volkswagen Passat voitti arvostetun eurooppalaisten autotoimittajien valitseman European Car of The Year 2015 -palkinnon. Volkswagen Passat valittiin myös Suomen auto- ja liikennetoimittajien valitsemana Vuoden Auto Suomessa 2015 -palkinnon saajaksi, ja tämän lisäksi Passat voitti useita lukijakilpailuja.
 • Audin kolmannen sukupolven kompakti premium-malli A3 sai arvostetun World Car of the Year -palkinnon.
 • Audi RS 7 -konseptiauto suoritti Hockenheimin moottoriratakierroksen ratanopeuksin ilman kuljettajaa. Audin kuljettajaton ajo toteutettiin lähettämällä erittäin tarkat GPS-signaalit langattoman verkon välityksellä autolle.
 • Konekesko avasi raskaskoneiden varaosien ja tarvikkeiden verkkokaupan kaikissa toimintamaissaan.
 • Yamarin Cross 75 Bow Rider voitti eurooppalaisen Best of Boats 2014 kilpailun ”Best for fun” -luokassa.
 

 Strategiset painopisteet
Strateginen tavoite Tehtiin 2014 Mitä tehdään seuraavaksi
VV-Auto    
Alan paras asiakaskokemus. Myönteisesti kehittyvä asiakastyytyväisyys ja uudet digitaaliset palvelut.  Asiakasuskollisuuden, asiakkuusohjelmien ja monikanavaisten palveluiden kehittäminen edelleen. 
Myynnin kasvu. Markkinaosuus 20,7 % (Audi, SEAT, Volkswagen-henkilöautot ja -hyötyautot). Uudet edistykselliset automallit.
Toiminnan tehokkuus. Prosessien yhdenmukaistaminen ja tehostaminen. Asiakkuusohjelmien ja kohdennetun markkinoinnin lisääminen.
Osaamisen jatkuva kehitys. Huoltokoulun toiminnan ja tilojen uudistaminen. Asiakaspalveluun ja myynnin sekä jälkimarkkinoinnin koulutukseen panostaminen.
 Konekesko    
Omien merkkien vahvistaminen (vapaa-ajankoneet). Markkinaosuus 20,3 % (Yamarin + Suvi). Uudet mallit.
Vahvan aseman säilyttäminen leikkuupuimurikaupassa. Claas-leikkuupuimureiden markkinaosuus 34,2 %. Vahvan aseman säilyttäminen.

Markkinat
 • Vuonna 2014 Suomessa ensirekisteröitiin 106 236 henkilöautoa ja 10 624 pakettiautoa. Henkilöautomarkkinat kasvoivat edellisestä vuodesta 2,7 % ja pakettiautomarkkinat 2,1 %.
 • Volkswagen oli sekä henkilö- että pakettiautojen rekisteröintitilastoissa eniten rekisteröity automerkki. VV-Auton maahantuomien autojen rekisteröinnit olivat yhteensä 24 019 autoa.
 • Konekeskon tuotealueiden kokonaismarkkinat olivat Suomessa 1 200 milj. euroa ja Baltiassa 230 milj. euroa (Keskon oma arvio).
Markkinaosuudet

Autokauppa, Suomi

 • VV-Auton markkinaosuus 20,7 % (Volkswagen-, Audi- ja SEAT-henkilöautot sekä Volkswagen-hyötyautot yhteensä)
 • Volkswagen-henkilöautot 12,3 %
 • Audi 6,0 %
 • SEAT 1,7 %
 • Volkswagen-hyötyautot 28,0 %

Konekauppa, Suomi

 • Perämoottorit* 44 % (Yamaha)
 • Veneet* 21 % (Yamarin, Suvi)
 • Moottoripyörät* 18,9 % (Yamaha)
 • Traktorit* 10,4 % (Massey Ferguson)
 • Kuorma-autot*, yli 6 t, 2,3 % (MAN)
 • Kevyet < 750 kg tavarakuljetusperävaunut 16,8 % (Muuli)

* rekisteröitävät


Auto- ja konekauppa lukuina
 

Lukumäärä

Myynti (alv 0 %),

milj. €

Vähittäismyynti ja kauppojen lukumäärät

2014

2013

2014

2013

VV-Auto, vähittäiskauppa

10

10

389

381

VV-Auto, maahantuonti

   

387

382

Konekesko, Suomi

1

1

161

177

Suomi yhteensä

11

11

936

940

Konekesko, Viro

   

35

36

Konekesko, Latvia

   

41

47

Konekesko, Liettua

   

24

37

Konekesko, Baltia yhteensä

   

101

119

Auto- ja konekauppa yhteensä

11

11

1 037

1 059

         

Auto- ja konekaupan avainluvut

   

2014

2013

Liikevaihto

 

Milj. €

1 011

1 037

Liikevoitto

 

Milj. €

29,4

33,9

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä

 

Milj. €

29,6

33,9

Liikevoitto liikevaihdosta ilman kertaluonteisia eriä

 

%

2,9

3,3

Investoinnit

 

Milj. €

14

15

Sidottu pääoma

 

Milj. €

162

161

Sidotun pääoman tuotto ilman kertaluonteisia eriä

 

%

18,3

21,1

Henkilökunta keskimäärin

   

1 244

1 252

         

Kiinteistöt

   

2014

2013

Omistuskohteet, pääomat

 

Milj. €

68

67

Omistuskohteet, pinta-ala

 

1 000 m²

71

68

Vuokrakohteet, vuokravastuu

 

Milj. €

20

22

Vuokrakohteet, pinta-ala

 

1 000 m²

35

35

         
         

CASE: VV-AUTO GROUP KIERRÄTTÄÄ LÄHES 100 % JÄTTEISTÄÄN

 

Kauppojen ja varastojen jätteiden vähentämisellä on merkittävä ympäristövaikutus. VV-Auto Group Oy:ssä lähes kaikki jäte menee kiertoon: sen toimitalojen jätteiden hyötykäyttöprosentti on peräti 99,83 %.

- Kierrätämme pääsääntöisesti kaiken jätteen. Autoalalla on paljon eri jätejakeita – puu, metalli, akku, lasi, muovi ja renkaat –, joille löytyy kierrätysjärjestelmä. Vaaralliset jätteet hävitämme asianmukaisesti. Kaikki meillä kerätty käytetty voiteluöljy menee sataprosenttisesti kierrätettäväksi, kertoo VV-Autotalojen kehityspäällikkö Harri Jyränkö.

VV-Auto Group Oy:n saksalainen päämies Volkswagen Group kantaa vastuuta ympäristöstä ja huolehtii siitä, ettei toimituksista synny turhaa pakkausjätettä. Varaosat ja tarvikkeet tulevat Suomeen yhä useammin kierrätettävissä laatikoissa tai häkeissä, jotka palautetaan tyhjinä keskusvarastoon Ruotsiin.

- Monilla jätejakeilla, kuten metallilla, on suuri arvo uudelleenkäytettynä, joten oikea lajittelu tuo meille taloudellista hyötyä. Meillä on hyvä yhteistyö ympäristöhuoltoyhtiömme kanssa ja auditoimme kaikki toimipisteemme vuosittain. Jätteiden kuljetus on optimoitu kustannustehokkaaksi. Kaikkien toimipisteiden jätepuristimissa on etävalvonta ja laite tilaa itse itselleen tyhjennyksen tarvittaessa, Harri Jyränkö kertoo.

VV-Auto Oy on mukana Trafin järjestämässä romutuspalkkiokokeilussa 1.7.−31.12.2015. Romutuspalkkion tavoitteena on uudistaa Suomen eurooppalaisittain iäkästä autokantaa, jotta liikenteessä olevat autot olisivat nykyistä ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia. Romutuspalkkion saadakseen autonomistaja vie vanhan autonsa romutettavaksi viralliseen vastaanottopisteeseen ja esittää sieltä saadun romutustodistuksen autokaupassa. Romutuspalkkion osuus vähennetään suoraan uuden auton hinnasta.